Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Όταν ο ηλίθιος αγγίζει το (κάτω) όριο τής γελοιότητας




«Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει μεταξύ άλλων ειδικό επίδομα “χειρισμού σφραγίδας και άλλων εργαλείων επικύρωσης εγγράφων” ύψους 50 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το μέτρο αποσκοπεί στην ανακούφιση των υπαλλήλων, ειδικά των Εφοριών, που κάνουν χρόνια χρήση σφραγίδας, ενώ προβλέπει μάλιστα και ειδικό κονδύλι για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φυσικοθεραπείας για όσους πάσχουν από προβλήματα από τη χρήση της, όπως τενοντίτιδα και το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα»

Με αυτήν την "είδηση" η ιστοσελίδα Το Βατράχι (που αυτοχαρακτηρίζεται ως η "ποιοτική παραπληροφόρηση") βγήκε να τρολάρει για μία ακόμη φορά. Το αστείο είναι η "είδηση" τού βατραχιού. Το γελοίο είναι αυτό που ακολούθησε σε συστημικά ΜΜΕ και σε διάφορους εμμονικούς καραγκιόζηδες τού διαδικτύου που αναπαρήγαγαν την "είδηση" δείχνοντάς το διανοητικό τους επίπεδο και την αντιληπτική τους ικανότητα. Η δε ΝΔ -κατά τα ίδια αυτά ΜΜΕ- έβγαλε και σχετική ανακοίνωση-καταγγελία(!) σε βάρος τής κυβέρνησης για το… επίδομα.
Και να μην ξεχνάμε: είναι οι ίδιοι που μάς τα πρήζουν καθημερινά με τις "μεταρρυθμίσεις", τον επάρατο "λαϊκισμό" και τα "ευρωπαϊκά κεκτημένα"...


 








Φωτογραφία της Μαρία Μπαλάφα.


















Τα 10 πιο τρελά επιδόματα


Είναι λίγο πολυκαιρισμένο αλλά έχει την αξία του μια και δείχνει την αξιοπιστία των "στοιχείων" και των "αποκαλύψεων" που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Στα πρώτα χρόνια τής μνημονιακής προσαρμογής –πριν ακόμη προκύψουν οι μεγάλες μειώσεις μισθών μέσω του ενιαίου φτωχολογίου- κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο ένα άρθρο που πρωτογράφτηκε σε κάποια φυλλάδα και αντιγράφτηκε/αναπαράχθηκε από κάποιους εύπιστους ή κακόβουλους παπαγάλους. Το θέμα του άρθρου ήταν κάποια προκλητικά επιδόματα που –υποτίθεται- έπαιρναν οι ΔΥ (βέβαια άλλο ΔΥ, δλδ εργαζόμενος στην “general government”, και άλλο εργαζόμενος σε “public corporations” στους οποίους αναφέρεται το δημοσίευμα). Το καταπληκτικό στην όλη ιστορία δεν είναι η αναπαραγωγή μιας προπαγάνδας από διάφορους χαχόλους που δεν έλεγξαν αυτά που αντέγραφαν αλλά, κυρίως, στο πόσο νοσηρός πρέπει να είναι ένας δημοσιογραφικός εγκέφαλος που είτε κατασκευάζει σειρά από ανύπαρκτα επιδόματα είτε τα “φουσκώνει” κατά το δοκούν.
Η είδηση:
10. Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ) 690/μήνα – 420 ατομα
09. Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ) 420/μήνα – 1987 ατομα
08. Επίδομα προπέλας (Λιμενικό) 840/μήνα – 653 ατομα
07. Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ) 1120/μηνα – 329 ατομα
06. Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο) 290/μήνα – 6800 ατομα
05. Επίδομα παραλαβής – παράδοσης λεωφορείων 450/μήνα – 1100 ατομα
04. Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ) 310/μήνα – 1790 ατομα
03. Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (Υπουργείο Δικαιοσύνης) 595/μήνα - ? ατομα
02. Επίδομα Φαξ (ΔΕΗ) 870/μήνα – 657 ατομα
01. Ετήσιο επίδομα χρήσης του κυλικείου, παρότι η χρήση των εστιατορίων των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων) 120/μήνα. - Όλο το προσωπικό.

…και η πραγματικότητα:
09. «Τέτοιο επίδομα ουδέποτε υπήρξε στον ΟΣΕ.
Το δημοσίευμα ασφαλώς εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
Η όποια άποψη ωστόσο μπορεί να έχει ο δημοσιογράφος για τον ΟΣΕ και τους Σιδηροδρομικούς είναι σεβαστή. Όταν όμως αυτή η άποψη επιχειρείται να διανθιστεί με μυθοπλασίες αισχίστου είδους, τότε «κάποιο λάκκο έχει η φάβα».
Τα τελευταία χρόνια ο ΟΣΕ και οι Σιδηροδρομικοί βρέθηκαν στο στόχαστρο πολιτικών και δημοσιογράφων. «Ντόρες», «Πάγκαλοι», «Σπηλιωτόπουλοι» και τα παπαγαλάκια του συστήματος έριξαν και ρίχνουν χολή για το Σιδηρόδρομο.
Καλούμε τις Διοικήσεις ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, να δημοσιοποιήσουν τους ισολογισμούς των Εταιρειών για να μάθουν την αλήθεια οι Έλληνες πολίτες.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ»

07. «Επίδομα κεραίας» όταν δεν υπάρχουν κεραίες;
Με έκπληξη διαβάσαμε σήμερα το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αδέσμευτος» για τα «επιδόματα- πρόκληση» στο Δημόσιο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ αμειβόμαστε με «επίδομα κεραίας 750 ευρώ το μήνα»!
[…]
Επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη και στρώνει το χαλί στους επίδοξους ιδιώτες αγοραστές που μετά και την νέα υπέρογκη αύξηση των εισιτηρίων κατά 25% από το 2013, ακονίζουν τα δόντια τους.
Συνεπώς, ευλόγως αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατό να αμειβόμαστε με «επίδομα κεραίας», όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι στους ΗΣΑΠ δεν υπάρχουν κεραίες, εκτός κι αν ο συντάκτης τις έχει εντοπίσει και δεν το γνωρίζουμε.
Ευλόγως επίσης αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο συνεχίζει να καλλιεργείται ο μύθος περί των «προνομιούχων» εργαζομένων στους ΗΣΑΠ. Τέτοιου είδους δημοσιεύματα διαβάσαμε κατά κόρον όταν ήθελαν να επιβάλουν τα μέτρα των μνημονίων και να διεγείρουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό», την ίδια στιγμή που καρατομούσαν τα μεροκάματα και τις συντάξεις στον Ιδιωτικό Τομέα. Το επαναλαμβάνουν και σήμερα, όταν και οι πέτρες πλέον γνωρίζουν ότι η βάρβαρη πολιτική των Μνημονιακών δυνάμεων τσάκισε τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματά όλων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Όσο κι αν θέλουμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για λάθος πληροφόρηση της εφημερίδας ή παράβλεψη του συντάκτη, δεν μπορούμε παρά να ζητήσουμε την δημόσια επανόρθωση της αλήθειας. Ειδάλλως ας μας καταβάλλει, η εφημερίδα, αναδρομικά... το «επίδομα κεραίας».

04, 05. «Εργαζόμενος οδηγός στην Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), με 25 χρόνια συνολική προϋπηρεσία και δύο παιδιά, έχει βασικό μισθό (μεικτά) 1.480 ευρώ, ενώ με τα επιδόματα φτάνει τα 1.750 ευρώ.
Ειδικά για τα τελευταία, ο περιβόητος «θησαυρός», της ρεμούλας στην ΕΘΕΛ, αποδεικνύεται «άνθρακας». Οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων λαμβάνουν συνολικά τέσσερα επιδόματα.
Το ένα, δίδεται στον καθέναν ανάλογα με τις ώρες νυκτερινής απασχόλησης (10-12 μ.μ. και 4.30-7 π.μ.), που κάνει κάθε μήνα.
Το δεύτερο είναι το επίδομα θέσης, το οποίο σχετίζεται με την ιεραρχική εξέλιξη του κάθε εργαζόμενου και κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά τα 110 ευρώ.
Τα άλλα δύο επιδόματα των οδηγών της ΕΘΕΛ, είναι αυτό του εισπράκτορα και του… ζεστάματος της μηχανής, όπως χλευαστικά αναφέρεται στα τηλεοπτικά παράθυρα και τα υπουργικά σαλόνια.
Το επίδομα του εισπράκτορα, χορηγήθηκε μετά την κατάργηση των εισπρακτόρων στα λεωφορεία της Αθήνας, μιας και οι οδηγοί ανέλαβαν ένα τμήμα της δουλειάς του εισπράκτορα (έλεγχος ακυρωτικών μηχανημάτων, ακύρωση εισιτηρίων όταν αυτά δεν δουλεύουν κ.ο.κ.). Το ύψος του ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 1,5 ευρώ την ημέρα!
Όσο αφορά στο επίδομα «παραλαβής παράδοσης», όπως είναι η επίσημη ονομασία, αυτού που ονομάζουνε «επίδομα ζεστάματος της μηχανής», δεν αποτελεί το κόλπο γκρόσο των εργαζομένων της ΕΘΕΛ. Το ύψος του, δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 80 ευρώ και αποτελεί την αμοιβή των οδηγών για τον χρόνο (εκτός 8ώρου), που απασχολούνται κατά την αλλαγή βάρδιας. Οδηγοί της ΕΘΕΛ, μάς τόνισαν ότι για να ξεκινήσει ένα λεωφορείο από το αμαξοστάσιο στις 4.30 π.μ. (οπότε και ξεκινά το ωράριό τους), θα πρέπει ο οδηγός να επιβιβαστεί σε αυτό τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν, προκειμένου να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους, που εξασφαλίζουν την έγκαιρη έξοδο του λεωφορείου από το αμαξοστάσιο».

03. Το συγκεκριμένο επίδομα δίνεται στους δικαστές και όχι ΓΕΝΙΚΑ στους Υπαλλήλους του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Οι δικαστές όλων των βαθμίδων υπάγονται στο ειδικό μισθολόγιο και συνεπώς οι απολαβές τους παραμένουν ανέπαφες επί του παρόντος. Ο βασικός τους μισθός κυμαίνεται από 1.488 ευρώ μέχρι 4.134 ευρώ, ενώ στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα επιδόματα.
Έτσι, η μισθολογική ιεραρχία έχει ως εξής: Ο ειρηνοδίκης αμείβεται με βασικό μισθό 1.488 ευρώ, ο πρωτοδίκης με 2.067 ευρώ και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου με 4.134 ευρώ. Οι δικαστικοί δικαιούνται το επίδομα της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των υποθέσεων και της βιβλιοθήκης, πάγια αποζημίωση λόγω ειδικών συνθηκών όπως είναι η πολύωρη παραμονή στην έδρα, καθώς και αποζημίωση των εξόδων παράστασης. Το επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης ανάλογα με τη βαθμίδα κυμαίνεται από 404 ευρώ (ειρηνοδίκης) μέχρι 809 ευρώ (πρόεδρος του ΣτΕ, του Α. Π. κτλ). Η πάγια αποζημίωση κυμαίνεται από 644 μέχρι 769 ευρώ, ενώ δικαίωμα στο επίδομα εξόδων παράστασης, το οποίο κυμαίνεται από 121 ευρώ μέχρι 242 ευρώ, έχουν ο πρόεδρος του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι αντιπρόεδροι, καθώς και οι σύμβουλοι Επικρατείας».
(επίσης και στην σελ. 124 της Μελέτης για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο)

02. «Διαψεύδει η ΔΕΗ σημερινό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο εργαζόμενοι στην επιχείρηση εισπράττουν επίδομα φαξ.
«Ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδω σημερινό, πλήρως αναληθές, δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας- και μάλιστα κάτω από πρωτοσέλιδο τίτλο για “επίδομα φαξ 580 ευρώ το μήνα στη ΔΕΗ”», αναφέρει ο διευθυντής Τύπου της ΔΕΗ Κίμων Στεριώτης, κάνοντας λόγο επίσης για «αποκύημα νοσηρής φαντασίας ή σκοπιμότητας».
«Αυτή η πλήρως ατεκμηρίωτη αναφορά», προσθέτει, «όχι μόνο δημιουργεί μια παραπλανητική εικόνα σε βάρος της φήμης της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, αλλά και σε βάρος των αρκετών χιλιάδων εργαζομένων σ’ αυτήν, οι οποίοι έχουν υποστεί βαρύτατες μειώσεις των αποδοχών τους».


Η εμμονή στους… κηπουρούς

Οι κατασκευαστές ειδήσεων και τα λαγωνικά της μισθολογικής σπατάλης έχουν μια περίεργη εμμονή στην ανακάλυψη «υπεράριθμων» κηπουρών τού Δημοσίου.
1. Η “σοβαρή” Καθημερινή δεν πάει καιρός που ανακάλυψε πως κάποιος Δήμος της Αττικής είχε προσλάβει 3500(!) κηπουρούς:
«Ενδεικτική είναι η περίπτωση μεγάλου δήμου του Λεκανοπέδιου, όπου διακομματικά τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε δημοτική επιχείρηση για το πράσινο και τον καλλωπισμό κοινόχρηστων χωρών, στην οποία απασχολούνταν 3.500 υπάλληλοι!»
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω την συνέχεια της υπόθεσης του συγκεκριμένου άρθρου ούτε και την λύση του αινίγματος. Πιθανώς να μην υπάρχει συνέχεια στην “είδηση” γιατί μεγαλύτερη σημασία έχει η δημιουργία και η διασπορά της.
2. Κηπουροί… ανακαλύφθηκαν και στον Ευαγγελισμό. Καμιά σαρανταριά από δαύτους, λοιπόν (που διορίστηκαν και με “πλάγιο” τρόπο στο Δημόσιο) μας πίνουν το αίμα:
Τι λένε οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού γι’ αυτούς τους… συναδέλφους τους;
«Η αλήθεια είναι ότι στον “Ευαγγελισμό” δεν υπηρετεί ούτε ένας κηπουρός (με οποιαδήποτε σχέση εργασίας) κι ούτε προβλέπεται θέση στον Οργανισμό του Νοσοκομείου, παρότι το Νοσοκομείο και μικρό κήπο διαθέτει και πάνω από 25 εσπεριδοειδή και θάμνους σε όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς», σημειώνει σε ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων στον “Ευαγγελισμό” (ΣΕΝΕ). «Συκοφαντούν ξεδιάντροπα όχι μόνο τους εργαζόμενους του “Ευαγγελισμού”, αλλά και όλους τους μαχόμενους υγειονομικούς οι οποίοι -τη στιγμή που τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις με αυτοσκοπό την αύξηση του τζίρου τους- παλεύουν καθημερινά σε άθλιες συνθήκες να εξασφαλίσουν στους ασθενείς παροχή υγειονομικής φροντίδας με όρους ασφάλειας κι αξιοπρέπειας», καταγγέλλει το ΣΕΝΕ».
3. Όταν «χρειάστηκε» να απολυθούν διοικητικοί υπάλληλοι από τα ΑΕΙ ο Κύρτσος ανακάλυψε ότι στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας εργάζονται αρκετοί υπεράριθμοι κηπουροί. Συγκεκριμένα στην εκπομπή της πάλαι ποτέ ΔΤ –που αλλού- “Πρωινή Ενημέρωση” ο Κύρτσος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο έχει 100 υπεράριθμους κηπουρούς. Σε απάντηση του  ο Γενικός Διευθυντής Προσωπικού και Δημοσίων Σχέσεων Δρ. Π. Φωτόπουλος αναφέρει:
«Προς την Διεύθυνση της Δημόσιας Τηλεόρασης
Κύριε Διευθυντά,
Στην σημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή σας, ο καλεσμένος σας, έγκριτος δημοσιογράφος, κ. Γ. Κύρτσος, δήλωσε ότι γνωρίζει τα του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς η σύζυγός του [φυσικά η σύζυγος του Κύρτσου δεν είναι υπεράριθμη!] είναι καθηγήτρια σε αυτό, και ενημέρωσε τους τηλεθεατές ότι το Πανεπιστήμιο έχει εκατό (100) υπεράριθμους κηπουρούς.
[…] Επιθυμούμε δε να σας ενημερώσουμε για την αλήθεια και την πραγματικότητα.
Το Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη να καλύψει με κηπουρούς δύο (2) βοτανικούς κήπους, το πράσινο της Πανεπιστημιόπολης, 1.400 στρεμμάτων, και τους περιβάλλοντες χώρους των Προπυλαίων, του κεντρικού και των λοιπών κτηρίων του Πανεπιστημίου.
Το πόσοι κηπουροί είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των ως άνω αναγκών ας το κρίνουν οι ειδικοί. Πάντως, στο Πανεπιστήμιο σήμερα υπηρετούν πέντε (5) κηπουροί (ένας μόνιμος υπάλληλος, τρεις υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και ένας έκτακτος από τα ερευνητικά προγράμματα).
Πρώτα από όλους το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να καταλάβει ότι τέτοιου είδους προπαγάνδα και παραπληροφόρηση του κάνει μεγάλο κακό και δεν το βοηθά να δει το πρόβλημα της Παιδείας στις πραγματικές του διαστάσεις και να το λύσει».

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παραοικονομία και φοροδιαφυγή

  «Θα σας πω ένα νούμερο, απλώς τροφή για σκέψη. Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια [στοιχεία ΑΑΔΕ για το 2021]...