Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Μια άνοδος που αποδείχθηκε… faux



Θέλουμε ένα τρίμηνο ακόμη για να ολοκληρωθεί το μνημόνιο (σε τρεις κύριες εκδόσεις και αρκετά “μεσοπρόθεσμα προγράμματα”) και το ενδεχόμενο αυτό προφανώς θα παίξει το ρόλο του στην πορεία του ΧΑΑ. Δεν είναι όμως μόνο η «έξοδος στις αγορές» (“καθαρή” ή όχι) ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας για το τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό το επόμενο διάστημα. Η πορεία των μεγάλων χρηματιστηρίων (κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας), η πορεία της “νομισματικής χαλάρωσης” της ΕΚΤ και της Fed αλλά και η κατάσταση των οικονομιών των αναδυόμενων χωρών σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού και την εξέλιξη των χρεών τους αποτελούν αιτίες απότομων διορθώσεων –και γιατί όχι- και μιας νέας μεσο/μακροχρόνιας, πτωτικής πορείας, των χρηματιστηρίων.
Έχοντας αυτά κατά νου ας δούμε αρχικά την συμπεριφορά του ΓΔ επικεντρώνοντας στο τελευταίο έτος.  
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_c18535c861fba8824423a80d49cac0d9.png

Οι 650 μον. ήταν το εφαλτήριο για μια ανοδική κίνηση σε… δυόμιση φάσεις, από τις οποίες η τελευταία είναι σε εξέλιξη. Η πρώτη φάση ξεφούσκωσε στη διάρκεια του περυσινού φθινοπώρου με την διόρθωση του ΔΤΡ. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και το σκέλος της διόρθωσής της ταυτίστηκε με την ισχυρή διόρθωση στα αμερικάνικα χρηματιστήρια (τέλος Ιανουαρίου 2018) που ήταν μάλλον η αφορμή -και όχι η αιτία- της διόρθωσης του ΓΔ από τα υψηλά των ~900 μον. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα είναι πολύ χαρακτηριστική η αρνητική απόκλιση του MACD (αλλά και του RSI που δεν φαίνεται στο διάγραμμα).
Από τα χαμηλά της 3/4/2018 ξεκίνησε η ανάκαμψη που όμως, παρά την βελτίωση της τεχνικής εικόνας των αμερικάνικων χρηματιστηρίων, δεν βρήκε συνέχεια… Αρχικά τα περιθώρια της ανόδου “έδειχναν” μέχρι και την περιοχή λίγο πάνω από 900 μον.  
Η ανοδική πορεία διακόπηκε απότομα στις αρχές Μαΐου λόγω ΦΦΓΚΡΠ (που δεν ήταν αφορμή αλλά η αιτία της διόρθωσης -παρεμπιπτόντως μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την ΦΦΓΚΡΠ εδώ) αφού οι ανησυχίες σύντομα διαχύθηκαν σε όλο το ΧΑΑ (με άμεση αντανάκλαση σε ΙΝΛΟΤ και ΔΕΗ).

Σε άμεση συνάρτηση με τον ΓΔ κινείται φυσικά και ο ΔΤΡ ο οποίος θα κληθεί σύντομα να υπερασπιστεί το ανοδικό του κανάλι που ξεκινά από τα χαμηλά της 17/11/2017.
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_7892ac4b3236aa1fce3b0353f8368d84.png

Ανακεφαλαιώνοντας, ξαναγυρίζουμε στην βάση των προσδοκιών μας αλλά με περισσότερα ερωτηματικά σε σχέση με 1,5 μήνα πριν. Σε ένα γενικά βαρύ οικονομικό και χρηματιστηριακό κλίμα, τεχνικά έχει ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρξει μια αντίδραση από τις 760-770 μον όπου και υπάρχουν ισχυρές στηρίξεις. 
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_ab98828db9897b948f5f133c15e476e7.png


Τέλος, χωρίς άλλα σχόλια, ας κάνουμε και μια επισκόπηση στα αποτελέσματα του συστήματος των προσΕΚΜ σε σχέση με τον ΓΔ. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ευρώ, ο νεοφιλελευθερισμός, η εκμετάλλευση της εργασίας

  Τα δύο θεμέλια του καθεστώτος εκμετάλλευσης Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτελέσει, ιδιαίτερα από το 1990 και μετά, ιμάντα μεταβί...