Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ο ΓΔ λίγο πριν "τα [τελευταία] μπάνια τού λαού"


Μια σύντομη αποτίμηση τής κατάστασης τού ΧΑΑ λίγο πριν φύγουμε για τις τελευταίες διακοπές τού καλοκαιριού. 
Η μακροπρόθεσμη εικόνα του ΓΔ είναι ξεκάθαρα ανοδική -με ένα (φυσιολογικό) πτωτικό διάλειμμα λόγω Brexit. Το σύστημα "προσαρμοσμένων εκθετικών κινητών μέσων" (στο σχήμα φαίνεται μια προσέγγισή του από τον MACD 15/85) ακολουθεί ικανοποιητικά την πορεία του ΓΔ ευτυχώς χωρίς ενοχλητικά whipsaws. Η αρνητική απόκλιση του MACD και η ανοδική σφήνα που διασπάστηκε πρόσφατα (πιο καθαρά φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμα τού FTSE) είναι όντως αρνητικά σημάδια αλλά προς το παρόν απλώς δοκιμάζουν το ανοδικό κανάλι που έχει σχηματιστεί από τις αρχές Μαΐου. Στο διάγραμμα του ΓΔ αποτυπώνεται συγκριτικά και η πορεία του DAX για να δείξει τρία πράγματα:
α) ότι η βελτίωση τής εικόνας του ΓΔ το τελευταίο τρίμηνο οφείλεται σε εσωτερικούς λόγους οι οποίοι έφεραν νέα κεφάλαια στο ΧΑΑ και το ανέβασαν απνευστί 
β) ότι ακριβώς στο τρίμηνο αυτό ο ΓΔ απελευθερώθηκε κινούμενος με μεγαλύτερη ταχύτητα ("ανέβηκε πίστα", που θα 'λεγαν και οι πιτσιρικάδες)   
γ) ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η απότομη πτώση των τελευταίων ημερών αφού στο ίδιο τρίμηνο τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται αντίθετα από το ΧΑΑ -και δεν είναι λογικό ο ΓΔ να μένει εσαεί ανεπηρέαστος από την υπόλοιπη Ευρώπη (με επιθετικές πωλήσεις και απουσία αγοραστών τις τελευταίες ημέρες -όπως ακριβώς ανέβηκε με επιθετικές αγορές και απουσία πωλητών) 


Και από μια άλλη οπτική, χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μεταβλητότητας Τάσης ή ATR Trailing Stop Indicator (κίτρινη γραμμή), διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε σε ανοδικό κύμα (το τρίτο και πιο έντονα ανοδικό μέσα στην τρέχουσα μεσο/μακροπρόθεσμη ανοδική τάση) και ήδη δοκιμάζουμε τις αντοχές του για περαιτέρω προέκτασή του (τις τελευταίες ημέρες ο ΔΜΤ "παίζει" στις 817-820 μον.) ή για το επόμενο διορθωτικό πτωτικό κύμα.  

Εικονίδιο

Συνοπτικά, είναι αρκετά νωρίς να ανησυχούμε για αλλαγή πορείας τού ΧΑΑ από εσωτερικούς λόγους (αφού έτσι κι αλλιώς η τρόικα κυβερνά μέσω τής πάλαι ποτέ ριζοσπαστικής Αριστεράς) πλην μιας ενδεχόμενης ΑΜΚ των Τραπεζών -η οποία πρέπει να είναι στους υπ' όψιν κινδύνους...

3.8.2017 νεότερη ενημέρωση
Η ανοδική αντίδραση στην πτώση/διόρθωση τού δεύτερου 15ήμερου τού Ιουλίου συνεχίζεται χάρη στην στήριξη των μεσομακροπρόθεσμων γραμμών τάσης. Η συνέχεια θα δείξει αν η "αντίδραση στην διόρθωση" θα μετεξελιχθεί σε νέο (ανοδικό) κύμα.



Η έκπληξη τού ευρώ


Σαν σε αμερικάνικη ταινία δράσης η παρτίδα για το ευρώ όχι απλά σώθηκε στο "και ένα" -λίγο πριν την νέα του καταβύθιση- αλλά έδωσε και μια ισχυρή αντίδραση -πάντα εντός τού μακροχρόνιου πτωτικού καναλιού του- αντανακλώντας έτσι την γενικότερη σταθεροποίηση τής Ευρωζώνης η οποία μετά από χρόνια προβλημάτων και αμφισβητήσεων παίρνει μια βαθιά ανάσα. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ευρώ, ο νεοφιλελευθερισμός, η εκμετάλλευση της εργασίας

  Τα δύο θεμέλια του καθεστώτος εκμετάλλευσης Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτελέσει, ιδιαίτερα από το 1990 και μετά, ιμάντα μεταβί...